Smartlog v3 » Happysurfer » Hvornår skal man skifte til sommerdæk?
Opret egen blog | Næste blog »

Happysurfer

Jeg er en glad surfer :)

Hvornår skal man skifte til sommerdæk?

2. Apr 2012 13:12, happysurfer

Måske har du allerede købt nye sommerdæk, måske venter du til det rette tidspunkt. Men hvornår er det bedst at skifte til sommerdæk?

Hovedreglen er at man skal skifte når vinteren er ovre. Spørgsmålet er så hvornår den er det, for det er jo ikke på samme tid hvert år. Man kan sige vinteren er forbi når temperaturen ikke når under 5 grader plus om natten. Ofte er det i marts, så tommelfingerreglen med at skifte sommerdæk når vi gå over til sommertid er ikke helt forkert. Sommertid skiftes sidste søndag i marts.

Find nye sommerdæk til fornuftige priser her: http://www.afl.dk/_dk/Shop/sommerdaek

 

Tjek dine dæk inden montering

Ifølge loven skal der være 1,6 mm mønster som minimum. Det anbefales dog at du har mindst 3-4 mm mønster for at dækkene lever op til sikkerhedskravene. Det er også en god idé at tjekke dæktrykket er som det skal være. Når du er i gang er det også en god idé at få tjekket om reservehjulet er som det skal være. Ofte bliver det bare gemt og glemt, så når det skal bruges er det i en sørgelig stand.

 

Hvad er forskellen på sommerdæk og vinterdæk?

Helt grundlæggende har vinterdæk mere mønster, riller og er blødere, mens sommerdæk har lidt større flade. Det betyder at sommerdæk griber bedre fat i vejen, især i tørt og varmt vejr, og en smule bedre i vådt vejr. Det betyder dog ikke man kan køre med sommerdæk eller vinterdæk hele året. F.eks. er bremselængden ved 50 km/t på en sneglat vej ca. 34 meter på vinterdæk. På sommerdæk er den ca. 44 meter. I og med vinterdæk griber mere fat i underlaget for at kunne stå fast om vinteren, så bevirker det også at dækkene slides hurtigere op.

 

Kan helårsdæk bruges?

Helårsdæk er en sammenblanding af sommerdæk og vinterdæk. Det siger sig selv at man ikke kan kombinere sådan to modsætninger, og derfor er helårsdæk også kun middelmådige. De performer ikke lige så godt som rendyrkede sommerdæk eller vinterdæk. Dertil kommer de også slides lidt hurtigere. De kan godt bruges til små ture, så hvis du bor i byen og sjældent kommer på landevej og motorvej, så kan helårsdæk være værd at overveje.


 

 

Relaterede